בריאות הפה בתקופת ההריון היא לא רק שאלה של אסתטיקה – אלא חלק חשוב מהשמירה על בריאות האם והעובר. תקופת ההריון מלווה בשינויים הורמונליים שמשפיעים על מערכות רבות בגוף – וגם על בריאות הפה. נשים רבות חוות דלקות חניכיים, רגישות יתר לשיניים ואפילו עששת במהלך ההריון, בין היתר בשל בחילות, תזונה משתנה והפחתה בשגרת היגיינת הפה.
דווקא בתקופה רגישה זו, חשוב להקפיד על בדיקות וטיפולים – אך גם לדעת אילו מהם בטוחים ומתי הזמן הנכון לבצעם.
מותר – ואפילו מומלץ – לטפל בשיניים בהריון
לפי משרד הבריאות וקופות החולים, טיפולי שיניים בהריון אינם רק מותרים – אלא גם חשובים. מומלץ לגשת לבדיקה אצל רופא שיניים כבר בתחילת ההריון, ולעדכן אותו בכך שאת בהריון. הטיפולים עצמם מותאמים לכל שלב – טיפולים דחופים ניתן לבצע בכל שלב, וטיפולים לא דחופים לרוב יוזמנו לשליש השני של ההריון, כשהאם חשה טוב יותר.
השליש הראשון: זהירות, אבל לא הימנעות מוחלטת
בשליש הראשון הגוף עובר את מרבית השינויים ההורמונליים, והעובר בשלב התפתחות רגיש. לכן, אם אין טיפול דחוף, עדיף להמתין מעט. טיפולים שגרתיים כמו ניקוי אבנית או צילום רנטגן לא דחוף – יידחו, אך אם יש כאב, זיהום או בעיה שדורשת התערבות – אין מניעה לבצע טיפול עם אמצעי זהירות. הרדמה מקומית נחשבת בטוחה גם בשליש זה.
השליש השני: הזמן האידיאלי לטיפולים
זהו הזמן המועדף לבצע את מרבית טיפולי השיניים, בעיקר טיפולים משמרים כמו סתימות, טיפולי שורש, הסרת אבנית ואפילו צילומים (עם סינר עופרת). הסיכון לעובר פוחת, תחושת הבחילה יורדת, והאם יכולה לשכב בנוחות יחסית. בשלב זה גם ניתן לטפל בבעיות כרוניות שהוזנחו קודם.
השליש השלישי: טיפול רק אם חייבים
בשליש האחרון של ההריון טיפולים ממושכים עלולים להיות לא נוחים, בעיקר בשל שכיבה ממושכת. לכן, ההמלצה היא להימנע מטיפולים שאינם דחופים. אם יש צורך בטיפול, הרופאים יקפידו לקצר את זמן הישיבה על הכיסא, ולעתים יחלקו את הטיפול למפגשים קצרים יותר.
צילומי רנטגן – כן, אבל בזהירות
נשים רבות נבהלות מהמחשבה על קרינה בזמן ההריון, אך משרד הבריאות מדגיש כי צילום שיניים בודד אינו מסוכן לעובר – במיוחד כשהוא נעשה עם אמצעי מיגון מתאימים כמו סינר עופרת. כמובן, אם אין צורך רפואי דחוף – עדיף לדחות צילומים שאינם הכרחיים לשליש השני או לאחר הלידה. טיפולים כמו השתלות שיניים, עקירות כירורגיות מורכבות או הלבנת שיניים – לא מומלצים בהריון, אלא אם מדובר במקרה חריג ודחוף. אלה טיפולים שכרוכים לעיתים בחומרי הרדמה חזקים יותר, זמן החלמה ממושך ולחץ פיזי ונפשי על הגוף – ולכן עדיף לדחות אותם לאחרי הלידה (ולעיתים גם לאחר תקופת ההנקה).
הרדמה מקומית – בטוחה ומותרת
אם את חוששת מהרדמה – דעי כי חומרי ההרדמה הנפוצים בטיפולי שיניים, כמו לידוקאין, נחשבים בטוחים לשימוש בהריון. הרופא יתאים את המינון ויוודא שהחומר אינו מכיל אדרנלין (במקרים בהם זה עלול להשפיע). גם כאן – חשוב ליידע את הרופא מראש על ההריון, כדי שיוכל לפעול בהתאם.
שמירה על היגיינת פה – חשובה מתמיד
מעבר לטיפולים עצמם, מומלץ להקפיד על שגרת היגיינת פה יומית קפדנית: צחצוח פעמיים ביום עם משחה פלואוריד, שימוש בחוט דנטלי, הימנעות ממאכלים מתוקים לאורך היום – והגעה סדירה לבדיקות אצל שיננית. דלקות חניכיים לא מטופלות בהריון עלולות להחמיר ולהוביל לזיהומים, דימום מהחניכיים ואפילו סיכון ללידה מוקדמת לפי חלק מהמחקרים.
ומה עם ההטבות מקופת החולים?
מומלץ לבדוק מול קופת החולים האם קיימות זכאויות לטיפולי שיניים בהריון – חלק מהקופות מציעות ניקוי שיניים חינם לנשים הרות או הנחות על טיפולים משמרים. לעיתים ניתן גם לקבל תור מהיר יותר כשמצוין שמדובר בהריון – שווה לנצל זאת.
לסיכום, טיפולי שיניים בתקופת ההריון הם לא רק בטוחים – אלא חלק בלתי נפרד מהשמירה על בריאות האם והעובר. בעזרת תיאום נכון מול רופא השיניים והקפדה על שגרה יומיומית – תוכלי לעבור את ההריון עם חיוך בריא ורגוע. הכי חשוב? לא לוותר על טיפול רפואי – אלא לפעול נכון, עם ליווי מקצועי וזהיר.